Greek Food – partea 4: Zakynthian Cheese Saganaki

Zilele trecute spuneam pe Facebook ca imi place atat de mult mancarea greceasca incat m-am apucat de gatit acasa.

Ei bine, cum am primit intrebari legate de reteta exacta am zis sa las aici un articol cu reteta improvizata de mine.

Intr-un articol mai vechi am vorbit deja despre cateva feluri de branzeturi folosite in bucataria greceasca iar astazi urmeaza sa analizez mai in detaliu asa-numita “zakynthian cheese saganaki”.

Sa incep cu inceputul: branza “Saganaki” nu este altceva decat branza feta pusa pe gratar si savurata ca si aperitiv cu putin ulei de masline si un praf de oregano deasupra. Buun.

Am mancat in multe locuri din Grecia branza “saganaki” insa in Zakynthos a fost prima data cand am observat ca reteta este imbogatita cu ardei si rosii pe gratar, pe langa binecunoscuta branza. Mai exact: reteta de care m-am bucurat la restaurantul Thymalos in Zante Town arata ca in imaginea de mai jos si continea numai atat: branza feta la gratar asezonata cu legume (ardei gras rosu si verde si rosii) la gratar. Peste toate acestea a fost presarat un praf de oregano, iar mancarea a fost servita direct din tavita in care fusese preparata.

Zakynthian Cheese Saganaki la Taverna Thymalos, Zante Town

Si daca tot mi-a placut atat de mult am zis sa incerc si eu. Acasa.

Cand ajung prin Romania si incerc sa gatesc greceste ma confrunt cu o adevarta provocare: daca ulei de masline si oregano am din belsug, ei bine, cand vine vorba de branza feta cea pe care o gasesc in Romania nu se aseamana deloc cu cea originala, din Grecia. Mai exact, cea pe care o gasesc in Romania este mult mai moale si daca incerc sa o pun pe gratar se topeste. Asa ca oricum as face, nu merge sa o prepar doar pe gratar ci sa inventez altceva.

Am incercat o multime de tipuri de branzeturi “mai tari” care sa semene cu branza feta greceasca si pana la urma am reusit sa gasesc doua tipuri de branza care sa fie cat de cat potrivite cu ce imi doresc eu: branza double cream “Akadia” (ok, asta e foarte moale, insa gustul se potriveste foarte bine) si cunoscuta “halloumi” cipriota.

Si daca tot am gasit potrivite branzeturile acestea, am zis sa adaptez cumva reteta. Astfel:

  • am pus branza halloumi intr-un recipient din ceramica
  • deasupra ei am pus taiate marunt: ardei gras, rosii si masline
  • am adaugat putin sos de rosii si oregano
  • a urmat un nou strat de branza: de data aceasta double cream de la Akadia (care este mai moale decat branza feta obisnuita), iar deasupra lui un nou strat de sos de rosii si oregano verde
  • am lasat-o la cuptor 15 – 20 de minute (timpul depinde de tipul de cuptor si cantitatea preparata – cu cat ai cantitate mai mare, cu atat trebuie sa stea la cuptor mai mult cat sa “fiarba” putin in sucul de rosii adaugat)

Ce a iesit (inainte de a adauga ultimul strat de suc de rosii) arata cam asa:

Zakynthian Cheese Saganaki (varianta home made)

Iar varianta abia scoasa din cuptor:

Gustul a fost de fiecare data desavarsit si mi-a mai trecut dorul de Grecia cand am pregatit aceste bunatati. Este drept ca reteta mea “home made” este diferita de ce am gasit in Grecia, insa  m-am adaptat (cu brio, zic eu!) la materia prima pe care am gasit-o.

Incearca si tu reteta mea si spune-mi cum a fost. Abia astept impresiile

PS: bineinteles, incearca si in Grecia ca sa ai termen de comparatie.

Cu drag, al tau Greek Explorer

Calatoresc si povestesc cu drag despre Grecia. Ai vreo intrebare? Ma gasesti pe contact@greekexplorer.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste aventurile lui Greek Explorer direct pe email

© Copyright 2017 by Greek Explorer