Incursiune in Insula Santorini

Santorini a fost una din primele insule ale Greciei pe care am pasit. Ajunsesem acolo la recomandarea multor prieteni care mi-au spus ca “Santorini este Grecia si nu este Grecia”.

Mi s-a parut foarte interesanta abordarea lor si, ca sa spun drept, nici n-am stiut ce sa cred. Sunt curios din fire, asa ca dupa ce am facut putin research online am zis sa ma duc. Si m-am dus.

Insula Santorini. Vedere din avion

Era primavara, luna mai, zboruri directe in Santorini nu erau, insa am gasit zbor in Creta si apoi am luat ferryboatul pana in Santorini. Si bine am facut pentru ca drumul acesta putin mai lung mi-a oferit suficient timp sa citesc cate ceva despre insula, sa ii aflu specificul si sa stau de vorba cu cateva persoane de pe ferryboat care nu erau aici pentru prima data.

Am aflat astfel (lucruri care mi s-au confirmat ulterior) ca Santorini este o insula potrivita in special pentru vacantele in cuplu, este o insula pe care mergi daca iti place sa admiri natura si formele sale nebanuite. Santorini este totodata o insula potrivita pentru cei carora le plac inaltimile si plimbarile, ea avand destul de multe puncte de interes asezate pe zone inalte si mai putine plaje.

La capitolul plaje insula are patru principale: Red Beach, White Beach, Kamari si Perissa. Dintre acestea Kamari este cunoscuta “plaja cu nisip negru” iar Red Beach,  “plaja cu nisip rosu”. Cunoscuta este si White Beach (“plaja cu nisip alb”) insa aceasta este accesibila numai cu barca. In rest daca vrei sa te bucuri de soare o poti face foarte bine si la piscinele hotelurilor.

Kamari Beach

Piscina unui hotel din Fira

Tot a venit vorba despre hoteluri asa ca am si aici ceva de spus. Hotelurile din Santorini sunt micute, cu 10 – 20 – 30 de camere si e un adevarat vis sa stai la ele. Daca esti fan “inaltimi” merita sa stai in Fira (capitala insulei) sau in Firostefani, localitate lipita practic de Fira, pentru ca acestea se afla undeva sus pe stanca si au priveliste catre vulcanul inca activ si Caldera.

Ce este Caldera? Este o intindere de apa aflata in mijlocul insulei care s-a format dupa eruptia vulcanului din secolul al XV-lea I.Hr. Vulcanul – numit “Nea Kameni” – poate fi admirat astazi in centrul Calderei, in apa. Spre deosebire de orice alt vulcan, acesta pare a fi o “bucata mare de roca” aflata deasupra marii. Seamana mai mult cu o insula de culoare neagra (e care nu creste nimic) decat cu un vulcan.

Frumusetea salbatica a insulei Santorini si peisajul uimitor pe care il gasim aici este astfel rezultatul eruperii vulcanice iar astazi, Santorini este un grup de insule format din Thera (Thira), cea mai mare dintre insule, Thirassia, Nea Kameni (vulcan inca activ), Palea Kameni si Aspronisi. Suprafata totala este de 76 kilometri patrati.

Insula s-a format prin prabusirea craterului vulcanic in mare, locul sau fiind luat de Caldera de astazi. Pentru a vedea uimitoarea priveliste a Calderei iti recomand sa faci o excursie cu vaporasul in cursul serii. Culorile sunt calde si schimbatoare, iar experienta va fi cu siguranta de neuitat.

O alta experienta frumoasa vei avea daca mergi in nordul insulei, la Oia (se citeste “Iia”) unde se spune ca poti vedea unul din cele mai frumoase 10 apusuri de soare din lume. Arata cam asa.

Revenind putin asupra istoriei insulei, se spune ca numele i-a fost dat de catre venetieni, in cinstea Sfintei Irina. Totodata, Santorini este ultimul loc unde a trait Homer si se spune ca actuala Insula Santorini a facut parte din misterioasa Atlantida. Ei, asta da poveste frumoasa pentru care merita sa ma intorc sa o investighez 🙂

Capitala insulei este orasul Fira, numit si “orasul alb”. Casele de un alb stralucitor cu acoperisurile rotunjite par chilii sapate in lava pietrificata. Cu siguranta recunosti cupolele albe, dar si cele albastre ale bisericilor aflate aici. Se spune ca pe aceasta insula se afla peste 1000 de bisericute (cupole). Atat bisericutele cu cupole albastre cat si casele albe, sunt semne specifice ale Insulei Santorini.

Printre case, stradute mici si inguste isi fac loc, acestea ducand spre magazine, taverne, si totodata spre o priveliste minunata.

Dintre toate locurile pe care le-am vizitat in Grecia, Insula Santorini are o frumusete aparte ce o deosebeste de orice alta insula greceasca.

Cu drag, al tau Greek Explorer

Primeste aventurile lui Greek Explorer direct pe email

Early Booking 2018 Paralia

© Copyright 2017 by Greek Explorer