Let’s travel together.

Askos Stone Park – gradina zoologica in aer liber

Iubesc natura si daca tot colind Grecia in lung si-n lat, sunt in cautare permanenta de locuri si oameni care sa iubeasca natura la fel de mult ca si mine. Din fericire, gasesc aproape la tot pasul 🙂

La prima mea vizita in insula Zakynthos am auzit de “Askos Stone Parc“, un fel de “gradina zoologica in aer liber”. Mi-am spus “oare cum vine asta?” si am mers acolo.

askos-stone-park-gradina-zoologica-in-aer-liber

 

Aflat in partea de nord – est a insulei, aproape de portul Agios Nikolaos, parcul natural Askos este asezat catre interiorul insulei (acesta neavand acces catre mare) pe o suprafata imensa in care au fost amenajate spatii speciale pentru sute de animale care traiesc liber, in conditii naturale: cerbi, caprioare, capre, oi de origine africana, ratoni, ponei, magarusi, tauri, porci pitici, broaste testoase, iepuri, veverite, pauni, gaste, rate, porumbei.

Pe langa toate aceste animale si pasari, pe intreaga suprafata a parcului se gasesc peste 200 000 de plante, arbusti si copaci asa ca este o adevarata placere sa iti iei o jumatate de zi (sau poate o zi intreaga este si mai bine!) pentru a o petrece aici.

Ajuns pentru prima oara aici mi-am dat seama inca de la intrare de imensitatea locului din simplul motiv ca mi s-a spus ca parcul tine “cat vezi cu ochii”. Si, aruncandu-i privirea in imprejurimi vedeam numai dealuri acoperite de verdeata, pomi si diferite adaposturi construite din loc in loc.

askos-stone-park-gradina-zoologica-in-aer-liber-2

Poteca special amenajata pentru vizitatori – Askos Stone Park

Chiar la intrare m-au intampinat o multime de pisici care se plimbau agale printre niste pauni frumos colorati. Apoi am gasit un fel de caprioare  si cerbi micuti. Gata, acum am inteles exact ce inseamna “gradina zoologica in aer liber”. Asadar, toate animalele si pasarile gazduite de parc sunt lasate in aer liber si te poti intalni cu ele peste tot. Chiar si pe scarile si pe poteca amenajata special pentru vizitatori.

Paunii si caprioarele par a se intelege de minune la Askos Stone Park

Pe aici nu se trece 🙂

Este important de stiut ca animalele si pasarile pe care le gasesti aici sunt pasnice (nu exista lupi, lei, tigri sau alte animale “fioroase” ca acestea) si sunt permanent supravegheate de ingrijitori. In plus, te vei intalni prin tot parcul cu cativa ingrijitori care te vor incuraja sa cunosti anumite animale. Iti spun mai jos despre ce este vorba 🙂

askos-stone-park-gradina-zoologica-in-aer-liber-3

N-am mai fost niciodata intr-un loc ca acesta asa ca mi s-a parut super interesanta ideea si am deschis harta care mi-a fost pusa la dispozitie la intrare(am gasit chiar si in limba romana!) Pe harta este trecut un traseul pe care urmeaza sa il parcurgi si nu ai cum sa te ratacesti pentru ca traseul urmeaza niste numere iar poteca pe care mergi este special amenajata astfel incat sa ai o singura varianta de drum. Buuun, deci de cum ai intrat mergi drept si te indrepti catre numerele mentionate pe harta.

Dupa pisici si pauni mi-au atras atentia niste cerbi care pasteau in liniste chiar langa poteca. Nu pareau a fi deranjati de trecerea mea pe acolo. In plus, aici a fost momentul in care m-am intalnit cu primul ingrijitor care avea in mana cateva crengute de maslin. Imi pune in brate crengutele si imi face semn ca pot sa dau de mancare cerbilor. A fost asa o surpriza! Mai ales ca din secunda in care am intrat in posesia crengutelor de maslini cerbii s-au indreptat nerabdatori spre ele. A fost tare distractiv sa ii vad cum se bucura de frunzele maslinilor si cu ocazia aceasta am reusit sa le fac si cateva fotografii. Asta ca sa iti arat si tie cum e!

Dupa cerbi am mers mai departe si din multimudinea de animalute m-am oprit la broastele testoase. Acesta erau tinute intr-o zona libera insa delimitata foarte bine cu niste garduri de piatra pentru ca broscutele sa nu poata iesi de acolo si sa se piarda sau sa fie calcate din greseala. Si cu ocazia aceasta am putut tine in brate una din broscute. Ce grea a fost! In ciuda marimii mici, broastele testoase sunt foarte grele datorita carapacei sale. Bineinteles, si in acest caz m-a ajutat un ingrijitor.

askos-stone-park-gradina-zoologica-in-aer-liber-4

Am mers apoi pe poteca admirand natura si cautand in zare si alte anuimale pe care sa le pot vedea in arealul lor obisnuit. Privirea mi s-a oprit la niste ponei si magarusi care pareau a fi foarte prietenosi si la o specie de capre pitice. Apoi catre niste oua de gasca ce pareau a sta intr-un cuib (am vazut de la mare departare asa ca sper sa am dreptate).

Apoi fara sa imi dau seama am ajuns la ceea ce aveam sa numesc “partea mea preferata” din parc: la adapostul ratonilor.

Ratonii aveau un spatiu protejat de o plasa metalica pentru ca se misca foarte mult si ar fi fost periculos sa ii lase in libertaet totala. Spatiul amenajat special pentru ei este generos, au pe ce se catara si cu ce se juca si sunt hraniti bine – ca si restul animalelor de la Askos Stone Park. In plus, aici la adapostul ratonilor mi s-a oferit mancare speciala pentru acestia – niste bobite – pe care am putut sa le-o dau una cate una. Sa fi vazut ce draguti si delicati erau cand intindeau manutele lor mici pentru a prinde bobita din mana mea. Tocmai pentru ca in acest moment am simtit atat emotie si bucurie mi-au ramas in minte acesti ratoni iar acum de cate ori ajung in Zakynthos merg la Askos mai mult pentru ei!

askos-stone-park-gradina-zoologica-in-aer-liber-5

Pentru mine cam acestea au fost punctele de atractie din parc insa nu stiu ce ti-ar placea tie mai mult. Asa ca atunci cand ajungi in Zakynthos fa-ti un drum pe la Askos Stone Park pentru ca merita din plin o astfeld e experienta! In plus, atunci cand vii in Zakynthos pentru plaja si mare este bine sa ai macar o zi mai linistita petrecuta la umbra. Iar in parcul Askos ai suficienta umbra si bancute pe care poti sta si te poti bucura de priveliste.

Si pentru ca stiu ca informatiile legate de acces sunt importante, le las aici: Odata ajuns la Askos Stone Park poti parca masina in fata unde exista o parcare (asta in cazul in care nu ajungi aici cu vreo excursie de grup care se face cu autocarul). Taxa de intrare este 9,50 euro/adult, 8,5 euro/persoana peste 70 ani, 6 euro/copil 4-12 ani, 8 euro/persoana in cazul unui grup de peste 15 persoane. Parcul primeste si persoane cu dizabilitati iar accesul acestora este gratuit. Taxa de intrare include o harta, o sticla de apa de jumatate de litru iar accesul in parc nu este limitat la un timp anume – poti sta cat vrei! Trebuie doar sa te incadrezi in intervalul orar in care parcul este deschis: 9-18.

Calatorie frumoasa la Askos iti doresc!

Cu drag, al tau Greek Explorer

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.