Let’s travel together.

Castelul din Platamonas

Spuneam intr-un articol anterior ca Paralia este destinatia mea preferata de plaja in Grecia continentala.

Ador sa stau la plaja pe un sezlong si sa ascult sunetul marii toata ziua, insa sunt destul de multe zilele in care imi place sa explorez si sa stau mai putin la plaja.

castelul-din-platamonas-1

In una din zilele in care nu-mi gaseam locul pe sezlong,  am plecat sa investighez imprejurimile si, placandu-mi castelele si cetatile, pasii m-au dus la Castelul din Platamonas. Aflat la 42 km de Paralia, Castelul se ridica semet pe un deal ce pare a se varsa in mare.

Castelul din Platamonas, Grecia

Am urcat panta lina pana la castel si am admirat aleea pietruita. Imi imaginam cum pe acolo au trecut generatii intregi incepand cu perioada Bizantina (secolul X d. Hr) cand a fost construit castelul.

Castelul este asezat strategic, la iesirea din Valea Tempi, chiar pe ruta ce strabatea Macedonia, ajungea in zona numita “Thessaly” si apoi in sudul Greciei. Castelul se inalta astazi pe fostul oras Heraclia. Numele “Platamon” apare pentru prima data intr-un ordin imperial din 1198, insa se crede ca cel mai probabil pe acel loc exista un castel bizantin datand din secolul al zecelea.

castelul-din-platamonas-3

Ca multe alte castele si acesta a avut o istorie destul de zbuciumata despre care am aflat cateva lucruri in vizita mea:

  • Dupa caderea Constantinopolului in timpul celei de-a patra cruciade din 1204, castelul din Platamonas a ajuns sub jurisdictia regelui din Thessaloniki, Boniface of Montferrat, iar acesta, la randul sau, i l-a dat cavalerului lombard Rolando Piska. Acesta din urma a fost cel care a reconstruit castelul.
  • In 1218 castelul a fost capturat de Epirus Theodoros Aggelos si, dupa batalia de la Pelagonia din 1259, a cazut pe mainile lui Michail Paleologos din Nikea care a devenit apoi imparatul bizantinilor.
  • In 1385 castelul ajunge pe mana turcilor care au avut mare grija sa il intretina – aveau nevoie de acesta pentru un control strategic in zona.
  • Intre 1425 si 1427 castelul a fost administrat de venetieni, apoi a ajuns din nou la turci pana la inceputul secoului XX.

 

Astazi castelul se poate vizita de catre turisti (exista o taxa de intrare) si totodata serveste ca si loc de organizare pentru diferite festivaluri. Castelul este reprezentat astazi de zidurile exterioare, un turn principal si cateva vestigii asezate in curtea castelului.

Program vizitare:

02 Mai  – 31 Oct – de luni pana duminica – 08:00 – 20:00
01 Nov – 30Apr  – de luni pana duminica – 08:30 – 15:00

Cand ai drum prin Grecia merita sa te abati putin pentru o vizita la Castel. De sus din curtea castelului se vede marea in toata splendoarea ei!

Cu drag, al tau Greek Explorer

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.