Let’s travel together.

Grecia si uleiul de masline

Ulei de masline. Credit foto: TravelBadgers.com

Articolul de mai jos este creat de Renate si Catalin Nenciu, dragii mei calatori pasionati de gusturile autentic grecesti. Te las in continuare cu povestea lordespre “Grecia si uleiul de masline”.

grecia-si-uleiul-de-masline-1

Uleiul de măsline – acest aliment important din dieta popoarelor mediteraneene este tot mai intens promovat în alte țări, printre care se numără și România.

Se poate spune că Grecia și-a construit brandul de țară în jurul acestui produs, având în vedere că ocupă locul al treilea în ierarhia mondială a producătorilor de ulei de măsline, fapt ce vine și din tradiția folosirii lui în bucătăria locală, consumul mediu fiind de 24 litri per persoană/an în Grecia. Ca să vă dați seama de diferențe, în Spania consumul este de aproximativ 15 litri per persoană/an, în Italia – 13 litri, în Franța – 2 litri, în Marea Britanie – 1 litru, în timp ce în România cifra se situează cu mult sub 1 litru.

În Grecia se întâlnesc două soiuri importante de măsline și anume: în nord este varietatea denumită Halkidiki iar în sud este Kalamon, indicând o calitate superioară a fructelor. Arborii de măslini însoțesc Grecia pănă în cele mai ascunse porțiuni, practic oriunde îți întorci privirea vei vedea cel puțin un măslin.

grecia-si-uleiul-de-masline-2

Credit foto: TravelBadgers.com

În principal măslinele nu se consumă imediat după ce au fost culese din copac, pentru că au un gust amar și trebuie mai întâi trecute printr-un proces natural de fermentare. Culoarea violet-oliv indică faptul că măslinele sunt naturale, fără coloranți sau alți aditivi, fiind de calitate foarte bună, în timp ce nuanța neagră a acestora indică procesarea chimică. De obicei calitatea se reflectă în preț. Măslinele constituie un meze (aperitiv) foarte apreciat de greci, ce se servește în general la începutul meselor. Iar un alt meze ce poate constitui micul dejun, alături de câteva felii de pâine este pasta de măsline.

grecia-si-uleiul-de-masline-3

Și iată că la a treia vizită în insula Evia mergem și la o făbricuță de ulei de măsline în localitatea Pefki, situată în nord, în mijlocul unei superbe plantații de măslini, dintre care nu puțini sunt cei care au peste 200 de ani. Proprietarul ne arată arbori cu vârsta de 300 de ani care sunt pe rod, adică produc măsline și ne amintește că în localitatea Artemisio există un măslin în vârstă de 900 de ani. De asemenea, aflăm că insula Evia este împânzită de astfel de producători și de făbricuțele lor, lucru care nici nu este greu de intuit, având în vedere întinderile plantațiilor pe care le vedem aici. Dacă ținem cont că, din momentul plantării, acestor arbori le trebuie doar 5 ani să ajungă la maturitate și să producă recolte, raportat la longevitatea lor extraordinară, ne dăm seama de ce sunt atât de prețuiți și respectați în întreaga lume, fiind un simbol al eternității.

În cadrul fermei vizitate de noi măslinele sunt recoltate manual iar procesul transformării lor în ulei durează în general aproximativ o oră. Se pornește de la spălare, zdrobire, malaxare și apoi presarea amestecului astfel obținut. În funcție de perioada recoltării se poate obține mai mult sau mai puțin ulei din aceeași cantitate de măsline zdrobite. Astfel, în luna octombrie (când fructele nu sunt încă pe deplin coapte) se obține o cantitate mai mică de ulei, ceva mai fin, de cea mai bună calitate, cu o textură mai puternică și plin de nutrienți. În luna decembrie, la apogeul coacerii fructelor, se obține cea mai mare cantitate de ulei. În general se poate aproxima că un litru de ulei se obține din 4 kilograme de fructe, dar nimic nu este standard de la un an la altul.

grecia-si-uleiul-de-masline-4

Într-o astfel de fabrică se pune accentul doar pe obținerea uleiului extravirgin – considerat de cea mai bună calitate, cele de calitate inferioară fiind vândute direct producătorilor locali de cosmetice (pentru fabricarea săpunului sau a diverselor creme, etc.). Atenție însă! Uleiul de măsline extravirgin, considerat ca fiind de cea mai bună calitate este și unul dintre cele mai falsificate produse la nivel mondial.

Pentru a avea garanția că facem alegerea corectă și cumpărăm un ulei de calitate bună, neprocesat chimic și neaditivat, avem 2 soluții: ori ne ducem în magazine să căutăm uleiul cu aciditatea cea mai mică (sub 1%) care trebuie să fie menționată pe etichetă, dar care are prețul cel mai mare, ori căutăm în călătoriile noastre din zona mediteraneană mici producători locali care vând astfel de produse, unde avem și garanția calității.

grecia-si-uleiul-de-masline-5

Probabil că la început va fi destul de dificil să diferențiem „la ochi”, pe baza culorii, mirosului și gustului, calitatea diverselor mărci sau tipuri de ulei de măsline. Dar o dată ce cumpărăm un ulei extravirgin de calitate și îl consumăm, vom remarca apoi imediat care este fals și care nu este.

Gustul se educă în timp!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.