Greek Food – partea 1: Meze
Una din cele mai mari placeri ale mele intr-o calatorie este…mancarea locala. Cum iubesc Grecia, mancarea de aici este si preferata mea. Si, din cate am auzit, este si cea mai sanatoasa din lume. Ei, asta da noroc pe mine!
Astazi mi-am propus sa iti povestesc putin despre “meze”, un fel de aperitive pe care le gasesti peste tot in tarile din jurul Marii Mediterane. Partea interesanta este ca le gasesti peste tot sub aceeasi denumire de “meze”(cu o exceptie – in Spania se numesc “tapas”), insa ele sunt diferite ca si continut si reflecta cumva specificul fiecarei tari in parte.
Mezele pot fi reci sau calde si se servesc de obicei la inceputul mesei sau chiar in loc de masa daca ajungi sa mananci pe fuga – mie mi se intampla destul de des pentru ca sunt mai mereu pe fuga in cautarea unor locuri noi de vizitat.
Se spune ca mezele au aparut inca din antichitate ca o necesitate a localnicilor. Ori de cate ori o familie avea cate o vizita neasteptata, aceasta scotea pe masa cam tot ce avea de mancare (pe stilul “cate putin din toate”), iar de cele mai multe ori mancarurile erau asezate pe niste farfurii mici. De aici a pornit traditia mezelor care sunt aperitive de tot felul asezate pe farfurii mici si servite la inceputul mesei.
Este simplu sa recunosti mezele. De exemplu atunci cand mergi la o taverna in Grecia si te asezi la masa de cele mai multe ori vei primi un castronel cu cateva masline sau o farfuriuta cu pasta de masline. Si asta inainte sa comanzi; aceste meze vin din partea casei, odata cu meniul de pe care vei comanda. Daca ai fost in Grecia pana acum cu siguranta ai nimerit si tu la o astfel de taverna!
Meze formate din masline si 2 feluri de crema de masline. Savurate in Corfu
Dar ceea ce primesti ca si aperitiv cand abia te-ai asezat la masa la o taverna este numai “inceputul mezelor” as putea spune. Si asta pentru ca mezele pot fi gasite in diferite feluri si pe meniu iar de cele mai multe ori mezele numara 7 – 10- 25 si chiar si mai multe feluri de mancare (“recordul” meu a fost un meniu cu 39 meze). Aici depinde daca iti doresti numai o gustare sau daca vrei ca mezele sa fie felul principal de mancare pe care il savurezi in acea zi.
In plus, mezele pot fi savurate si in functie de ce preferinte culinare ai. Exista meze vegetariene, meze de peste, meze de carne si multe alte tipuri de meze. Pe acestea 3 le-am savurat personal si au fost…extraordinare!
Spuneam mai sus ca recordul meu a fost sa savurez un meniu cu 39 de tipuri de meze. Nu ca le-as fi numarat, pentru ca dupa cel de-al zecelea fel ma intrebam deja “oare cate mai sunt?” si am pierdut apoi sirul. Dar am fost inspirat sa intreb la final cate feluri au fost si mi s-a raspuns cu “39”!. Apoi n-am mai mancat nimic timp de 24 de ore…
Mentionez ca meniul de 39 de meze a fost un mix intre feluri de mancare vegetariene, peste, fructe de mare si meze de carne. Este drept ca nu am mancat singur cele 39 de feluri, am fost inconjurat si de alti calatori la respectiva masa, insa, tot mi s-a parut foarte mult – si delicios, pentru ca eu sunt tare curios cand vine vorba de mancare! As repeta experienta si pe viitor! Poate vii si tu cu mine 🙂
Acum ca ti-am deschis apetitul pentru mancarea greceasca cu aceste meze stai pe aproape pentru ca vei gasi tot felul de informatii despre mancarurile grecesti aici, pe blog. Astazi a fost numai prima parte din ceea ce planuiesc sa iti povestesc!
O masa la o taverna greceasca este mereu insotita de ospitalitatea locala
Cu drag, al tau Greek Explorer!
PS: Numai gandul la bunatatile grecesti mi-au facut pofta asa ca ma duc sa gust putin din cateva meze si ma intorc la scris!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.