Let’s travel together.

Greek Food – partea 2: Branzeturi folosite in bucataria greceasca

Daca in prima parte a acestei serii despre mancarea greceasca am vorbit despre meze, ei bine, este timpul sa povestesc cate ceva despre branzeturi si despre modul in care se savureaza acestea (ca atare sau in mancaruri specifice).

baked-feta-main

 

Pentru inceput trebuie sa spun ca nu am fost niciodata un fan al branzeturilor. Nu stiu de ce, pentru o lunga perioada din viata mea nu am mancat branzeturi deloc. Dar cand am ajuns pentru prima data in Grecia si am vazut ca mancarea mediteraneana de aici includea o sumedenie de mancaruri cu tot felul de branzeturi, pana la urma am cedat si am incercat. Si a fost una din cele mai intelepte decizii pe care le-am luat pentru ca fara a savura branzeturile nu ai cum sa intelegi pe deplin bucataria greceasca.

Primul tip de branza pe care l-am incercat a fost “branza Feta“. Da, faimoasa branza feta despre care ai auzit cu siguranta pentru ca este cel mai cunoscut sortiment de branza grecesc cunoscut in intreaga lume. Se foloseste foarte mult in salata greceasca, ca si branza pe gratar si totodata se serveste ca atare cu putin ulei de masline si oregano deasupra si este un soi de branza mai tare (daca nu ar fi tare nu s-ar putea pune pe gratar de exemplu). Bineinteles, exista mai multe tipuri de branza feta, cel mai tare fiind cel mai cunoscut. Pe langa acesta am incercat si o branza feta destul de fresh si cremoasa. Aceasta merge foarte bine in salate si savurata ca atare cu ulei de masline insa nu are ce cauta pe gratar pentru ca..se topeste 🙂

greek-food-partea-2-branzeturi-folosite-in-bucataria-greceasca-branza-feta

Salata greceasca cu branza Feta

Se spune ca branza Feta era destul de populara si in Grecia antica si ca Homer o savura in salata greceasca. Sa fie oare un mit? Sincer nu cred: la cat de buna este cred si eu ca era preferata si de vechii greci! Asadar, branza feta este o traditie bine stabilita in bucataria greceasca si este facuta din lapte de capra/oaie si tinuta timp de aproximativ 2 luni in butoaie intr-un fel de saramura (apa cu sare) inainte de a putea fi consumata.

Branza Saganaki nu este altceva decat branza feta pusa pe gratar si savurata ca si aperitiv cu putin ulei de masline si un praf de oregano deasupra. Este delicioasa!!!

greek-food-partea-2-branzeturi-folosite-in-bucataria-greceasca-branza-saganaki

Nu stiu daca tu ai incercat vreodata branza pe gratar insa eu o tot incerc peste tot prin Grecia si de fiecare data am avut surpriza (placuta) sa primesc in farfurie portii diferite din ce stiam eu ca se numeste “cheese saganaki”. Dintre toate mi-a ramas in suflet felul de mancare numit “Zakynthian Cheese Saganaki” savurat la taverna Thymalos din Zante Town, insula Zakynthos. Este un mix de branza feta cu ardei gras, rosii si oregano, iar gustul este pe masura!

Graviera este un alt tip de branza specific zonelor Dodoni, Naxos si Creta de pe teritoriul Greciei.

greek-food-partea-2-branzeturi-folosite-in-bucataria-greceasca-graviera

Ca si popularitare Graviera se afla pe locul doi, dupa Feta, este un sirtiment de branza tare potrivit pentru mai multe ocazii: acesta se serveste ca atare ca si meze, sau alaturi de paste. Ca si restul branzeturilor grecesti, Graviera este facuta din lapte de capra, oaie, este tinuta la maturat timp de 5 luni si uneori si lapte de vaca si are un gust usor diferit in functie de regiunea din care provine. De exemplu branza Graviera provenita din zona insulei Creta de multe ori pare a fi usor dulce, cu o aroma de aduce a caramel, in timp ce cea provenita din Naxos are un usor gust de nuci. Nu stiu care ti-ar placea cel mai tare, insa cred ca ar trebui sa le incerci pe toate. Eu inca nu am reusit sa ajung la toate, dar lucrez la asta.

Branza Kaseri este facuta in special din lapte de oaie(80%-100%) completat, cand este cazul, de lapte de capra. Este un soi de branza galbena cu o consistenta medie spre tare ce se poate savura ca atare, pe gratar si in produse de patiserie. Se spune ca este o versiune mai tanara a tipului de branzeturi Kefalotyri (vezi mai jos mai multe informatii despre acest tip de branza) care a fost scufundata in saramura fierbinte pentru a-i crea textura specifica.

greek-food-partea-2-branzeturi-folosite-in-bucataria-greceasca-branza-kaseri

Kefalotyri este un sortiment de branza facut din lapte de vaca si de oaie, maturat timp de aproximativ 3 luni si este savurat in special la micul dejun, pe gratar si in diferite produse de patiserie.

In bucataria greceasca se poarta si mixul de branzeturi in diferite tipuri de mancare, cum sunt nenumaratele tipuri de placinta cu branza. Ei bine, pe mine m-a fermecat un alt tip de mancare in care se amesteca mai multe tipuri de branza: Buiurdi. Buiurdi este un fel de aperitiv care se serveste cald (unora le place caldut) si in care se amesteca putin ardei gras, 2 tipuri de branzeturi grecesti – feta si Kefalotyri – si branza Gouda (unii folosesc branza Kaseri in loc de Gouda). Iar la final se poate decora cu putina rosie si oregano. Ca in imaginea de mai jos.

Un alt soi de branza pe care il stiu si il savurez ori de cate ori am ocazia este branza Halloumi, un sortiment de branza grecesc – cipriot care imi este destul de greu sa il gasesc in Grecia, el fiind originar din zona greceasca a Ciprului. Am incercat branza Halloumi pe gratar si este delicioasa: nu are nimic in comun cu restul branzeturilor testate la gratar pentru ca aceasta este cumva elastica si..scartaie intre dinti. Daca iti plac experientele culinare ti-o recomand cu drag!

greek-food-partea-2-branzeturi-folosite-in-bucataria-greceasca-branza-halloumi

Cam atat am avut de spus astazi despre branzeturi. Am povestit numai despre o parte din branzeturile grecesti, cele pe care le-am incercat eu, insa Grecia are cu mult mai multe sortimente. Ce zici, vii sa le incerci si tu? Mi-ar placea sa imi povestesti ce ti-a placut cel mai mult 🙂

Cu drag, al tau Greek Explorer

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.