Let’s travel together.

Greek Food – partea 3: Deserturi

Dupa ce am vorbit de meze si de branzeturi este timpul pentru partea a treia a periplului meu culinar. Astazi povestesc cu drag si cu pofta(!) despre deserturile grecesti.

greek-food-partea-3-deserturi-1

Cand ma gandesc la “iaurt grecesc” nu imi inchipui un mic dejun light si sanatos ci o multime de deserturi cu multa miere si fructe insotite de iaurt grecesc 🙂

Iaurtul grecesc este mai consistent (mai gros) decat iaurtul obisnuit si tocmai datorita acestui lucru se poate amesteca cu tot felul de fructe si seminte pentru a obtine un desert delicios.

Prima data am gustat in insula Thassos iaurt cu cirese confiate (vezi fotografia de mai sus). Apoi am incercat un fel de mic dejun pe baza de iaurt, miere si nuci. M-am indragostit de gust, insa nu am retinut denumirea greceasca a preparatului din pacate. Asa ca ii spun simplu “iaurt cu miere si nuci” 🙂

greek-food-partea-3-deserturi-3-2

A urmt apoi sa cutreier intreaga Grecie si sa dau peste retete asemanatoare de “iaurt cu miere si nuci”: uneori gaseam numai iaurt combinat cu miere, iar alteori reteta era imbogatita cu fructe proaspete cum sunt bananele, caisele si merele. Mmm delicios!

Grecii stiu sa prepare in schimb si alte tipuri de dulciuri iar dintre acestea mi-au atras atentia nenumaratele feluri de fructe confiate: cirese, nuci, kiwi, castane si…kumquat. Nu de alta, dar le-am gasit atat de des alaturi de iaurt…

Dintre toate tipurile de fructe, kumquat-ul iese in evidenta cel mai usor. Arata ca un fel de portocala mica si lunguiata si este un fruct originar din insula Corfu (desi unii spun ca s-ar gasi si in alte colturi ale lumii) iar aici exista chiar si o fabrica specializata in prelucrarea acestui fruct: pe langa gem si fructe confiate fabrica Mavromatis produce si cel mai bun lichior de kumquat. Cand ajungi in Corfu trebuie neaparat sa treci pe acolo. Fac prezentari ale fabricii si degustari de lichior si de fructe confiate. Sunt delicioase (si foarte dulci).

greek-food-partea-3-deserturi-2

Lichior de kumquat, fabrica Mavromatis, Corfu

Intre dulciurile care mi-au atras atentia se afla si produsele de patiserie si placintele. Grecii fac tot felul de placintele, unele cu miere, altele cu fructe proaspete sau cu fructe confiate inauntru iar altele sarate. O parte dintre ele imi amintesc de produsele de patiserie turcesti pentru ca la acest capitol turcii se aseamana foarte tare cu grecii chiar daca acestia nu sunt de acord unii cu altii in cele mai multe cazuri.

Acestea fiind spuse inchei periplul meu culinar despre desrturile grecesti cu o intrebare: tu ce deserturi ai incercat cand ai fost in Grecia? Poate ma ajuti si pe mine sa descopar arome noi 🙂

Cu drag, al tau Greek Explorer

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.