Greek Food – partea 5: specialitati corfiote
Despre mancarurile grecesti am mai povestit, insa despre cele corfiote inca nu ti-am spus nimic.
Grecia are o bucatarie specifica zonei mediteraneene, insa Corfu are anumite specialitati numai ale ei: bourdeto si sofrito sunt felurile de mancare pe care le-am descoperit si pe care ador sa le savurez la un mic restaurant situat in centrul vechi in Corfu Town.
Restaurantul se numeste simplu, “Olive Tree” si, pe langa micutii maslini pe care ii gasesti in glastre imense aici, este o adevarata placere sa vii in vizita primavara cand restaurantul este acoperit de “floarea Pastelui”, o floare curgatoare de culoare mov. Si miresmele din aer parca sunt altele pe final de primavara/inceput de vara.
Restaurant Olive Tree, Corfu Town.
Iar cand iti place atat de mult atmosfera din restaurant parca si mancarea este mai gustoasa! Iata ce specialitati corfiote am descoperit eu la Olive Tree (loc in care m-am intors de vreo 4 ori intr-o singura saptamana).
Bourdeto este un fel de mancare bazat pe peste. Doar suntem in Grecia, evident ca aici gasim tot felul de peste!
Pestele trebuie sa fie unul de mare, fara oase, iar majoritatea restaurantelor aleg intre cod, grouper si “peste scorpion” (nu am retinut eu bine denumirea insa asa ii spuneau). Pestele este gatit cu un sos de rosii subtire in care se adauga putin ardei iute rosu alaturi de putin suc de lamaie si ceapa calita. Totul vine asezonat cu cartofi copti. Dintre toate mancarurile din Corfu aceasta mi-a placut cel mai tare!
Sofrito este poate cel mai cunoscut fel de mancare corfiot alaturi de pastitsada si contine bucatele de carne de vita prajite in putina faina si apoi acoperite cu un sos format din ulei de masline, putin otet preparat din vin alb, patrunjel si usturoi. Bineinteles, garnitura a fost formata tot din cartofi copti cu putina boia.
Pastitsada este tot o specialitate corfiota insa eu am descoperit acest fel de mancare abia anul acesta in insula Kefalonia. Grecii sunt cunoscuti in ale bucatatriei mediteraneene si deja nu mai este o noutate pentru mine sa gasesc specialitati ale unor zone in diverse alte locuri.
Se spune ca Pastitsada este un fel de “mancare de tip semnatura” a insulei. Se prepara fie cu carne de vita, fie cu carne de cocos si se serveste de sarbatori sau la mese oficiale. Carnea este rumenita cu mirodenii, ceapa si usturoi, se adauga putin vin rosu si apoi este fiarta cu scortisoara, frunze de dafin, nucsoara, rosii proaspete si putina pasta de rosii. In compozitie se adauga si putin zahar pentru a pontenta aromele. Carnea astfel pregatita se serveste alaturi de paste fierte peste care se adauga putina branza kefalotyri.
Cu drag, al tau Greek Explorer
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.