Let’s travel together.

Greek Food – partea 6: tavernele grecesti

Salutare!

Stii ca iubesc mancarea greceasca, nu?

Am scris de mai multe ori despre mancarurile grecesti (despre meze,  despre branzeturi,  despre deserturi, despre specialitati din Zakynthos, despre specialitati corfiote) si a sosit timpul sa iti povestesc despre locurile in care te poti bucura de toate aceste bunatati: tavernele grecesti.

greek-food-partea-6-tavernele-grecesti-1

Am observat ca peste tot prin lume cand spui “taverna” toti au deja Grecia in minte. Si asta este foarte bine. Tavernele acestea sunt un adevarat simbol al Greciei.

Am fost de nenumarate ori in taverne din diferite locuri ale Greciei: pe insule si in zona continentala. Si chiar si in taverne grecesti in alte tari. Chiar daca exista – bineinteles – diferente intre ele, nu stiu cum se face ca mancarea este simpla si extrem de gustoasa peste tot si oricat de mult as incerca sa savurez acelasi lucru in alte parti nicaieri nu e asa. Si am stat sa ma gandesc de ce.

Am incercat chiar sa fac mancaruri grecesti acasa. Am cumparat ingrediente autentice (cu unele ma intorc chiar din calatorii), am respectat retetele, am urmarit sa arate exact ca in fotografiile facute de mine cu mancarea din taverne. Au iesit foarte bune, insa mereu simteam ca lipseste ceva.

Si atunci mi-am dat seama ce: atmosfera! Nu voi putea replica niciodata atmosfera unei taverne grecesti. Pentru ca la greci nu este despre mancare ci despre oamenii cu care savurezi mancarea, despre starea aia de bine si de amorteala a zilelor de vara cand cauti umbra si ceva rece de baut, despre muzica greceasca ce pare a se auzi aproape mereu de la un casetofon vechi aflat undeva in spatele localului.

greek-food-partea-6-tavernele-grecesti-2-2

Cumva atmosfera asta aparte face din taverne un loc la care tanjim cu totii tot anul. Si uite asa, an de an, am multi prieteni care revin in diferite locuri din Grecia numai pentru a se bucura de aceasta atmosfera.

Ce sa mai fie in afara de atmosfera? Aromele. Si nu doar cele din mancare ci si cele din jurul tavernelor.

Gandeste-te putin: de cate ori ai stat sa observi imprejurimile unei taverne? Hai sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie. Gasim taverne peste tot in Grecia, atat in statiuni mai mici sau mai mari, pe malul marii, cat si in orase mai mult sau mai putin aglomerate. Aproape de fiecare data tavernele sunt decorate cu fel de fel de flori colorate si chiar si cu plante aromatice. Despre aromele astea vorbesc eu aici.

greek-food-partea-6-tavernele-grecesti-3

 

Cumva, grecii te introduc in atmosfera inca de cand iti arunci o primire asupra locatiei si treci prin fata. Observi inca de la distanta mesele micute si patrate si scaunele de lemn viu colorate. E imposibil sa nu simti aromele mancarurilor dar si ale florilor si plantelor aromatice. Adaugam apoi starea de “zen” care ii caracterizeaza, putina muzica greceasca in fundal si gata-i atmosfera de care iti vei aminti cu drag mereu.

Apropos de “zen-ul” grecilor. “Grecii sunt mereu Zen” imi spun cei de la Tramp Travel de cand ne stim. Si ma gandesc eu ca stiu ce zic, doar lucreaza cu grecii de ani de zile. Nu i-am crezut pe cuvant ci am vrut sa incerc pe pielea mea. Si asa a fost: oriunde am mers in Grecia, totul pare atat de relaxat, de linistit si peste tot am senzatia aia ca “mai este timp”. Mai ales cand ii vad ca isi fac siesta in mijlocul zilei, iar unii dintre ei se apuca de munca abia pe seara, cand temperaturile mai scad si le vine cheful de munca.

greek-food-partea-6-tavernele-grecesti-2

Ce zici, vara asta ne vedem la vreo taverna greceasca?

Cu drag, al tau Greek Explorer

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.