Let’s travel together.

Ioannina – orasul cu cea mai veche fortareata bizantina

Cu o populatie de peste 100 000 de locuitori, Ioannina este o destinatie mai putin cunoscuta a Greciei si una din cele mai mari surprize pe care le-am avut pana acum. Ioannina este mai mult un orasel turistic necunoscut decat o destinatie in sine si tocmai asta este cea mai frumoasa parte a sa.

 

ioannina-orasul-cu-cea-mai-veche-fortareata-bizantina-1

Daca esti in cautare de locuri tihnite in care ai ce vedea, merita sa faci un drum pana aici. Aflata in nord – vestul Greciei, pe zona continentala, la aproximativ 100 km de Meteora(Kalambaka) si la 80 km de Salonic, Ioannina este un oras construit intr-o fosta cetate. Astazi ruinele cetatii sunt vizibile si ele inconjoara o parte din orasul actual. Cetatea este astazi reprezentata numai de aceste ziduri, in interiorul lor aflandu-se o multime de case locuite si frumos aranjate.

Fortareata pe care o putem admira astazi este cea mai veche constructie bizantina a Greciei, fiind construita de Imparatul Iustinian in 528 D.Hr. Zidurile orasului vechi pastreaza casele traditionale cumva departe de restul orasului.

Plimbandu-ma tata in interiorul fortaretei cat si in centrul orasului in zona lacului, am observat cateva diferente in ceea ce priveste arhitectura orasului si oamenii care locuiesc aici: casele aflate in centrul fortaretei sunt case traditionale grecesti, bine ingrijite si cochete, iar oamenii aflati aici sunt localnicii.

ioannina-orasul-cu-cea-mai-veche-fortareata-bizantina-2

 

De partea cealalta a zidurilor se afla orasul nou, mult mai zgomotos si dedicat turistilor. In zona “orasului nou” se observa cu usurinta diferite motive imprumutate de la turci care se stie ca au locuit pe aceste meleaguri o perioada indelungata.

Tot de partea cealalta a zidurilor se afla si piata centrala a orasului cu o zona pietonala foarte frumoasa aflata chiar langa lac.

Piata centrala. Ioannina

ioannina-orasul-cu-cea-mai-veche-fortareata-bizantina-3

Zona exterioara zidurilor fortaretei din Ioannina. Adica orasul nou.

Orasul este asezat de-a lungul Lacului Pamvotida, lac ce adaposteste o insulita cu acelasi nume, accesibila numai cu barca. Barcile circula la fiecare jumatate de ora asa ca daca ajungi in Ioannina sa stii ca ai ce face aici o zi intreaga.

Lacul Pamvotida, Ioannina

ioannina-orasul-cu-cea-mai-veche-fortareata-bizantina-4

“Poarta de intrare” pe insula Pamvotida de pe lacul cu acelasi nume.

Piata Centrala a insulei Pamvotida

Bisericuta din insula Pamvotida

ioannina-orasul-cu-cea-mai-veche-fortareata-bizantina-5

Eu m-am plimbat pe stradutele insulei Pamvotida si am avut tot timpul impresia ca ma aflu intr-un mic sat autentic grecesc. Pe insula nu sunt masini si te poti plimba in liniste peste tot.

Cu drag, al tau Greek Explorer

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.