Let’s travel together.

Manastirile de la Meteora

Cand strabati partea continentala a Greciei si cauti un obiectiv turistic de importanta majora toate indicatiile duc intr-un singur lor: la Meteora.

manastirile-de-la-meteora-3

Personal caut autenticul in toate calatoriile mele in Grecia si obisnuiesc sa ocolesc locurile “prea turistice” insa nu puteam sa trec pe langa Meteore, nu? Si bine am facut pentru ca acest loc chiar daca este de ani buni foarte turistic, a reusit sa-si pastreaze aerul de alta data.

Meteora este cunoscuta pentru formatiunile stancoase pe ale caror varfuri au fost construite de-a lungul secolelor mai multe manastiri.

Credit foto: Calin Stan, www.CalinStan.com

Astazi Meteora este al doilea cel mai important grup de manastiri al Greciei (dupa Muntele Athos) si face parte din patrimoniul UNESCO inca din 1988. Tot UNESCO  descrie manastirile ca “un fenomen unic de patrimoniu cultural” ce reprezinta un punct important in harta culturala a Greciei.

manastirile-de-la-meteora-2

Chiar daca zona este mai greu accesibila, calugarii s-au instalat aici inca din secolul al XI-lea, perioada in care locuiau in grote sapate in stanca. In secolele XV si XVI aici au fost construite nici mai mult nici mai putin de 24 de manastiri. Toate stateau suspendate pe cate un varf de stanca. Eu si astazi ma intreb cum de au reusit sa le construiasca in acele secole. Mi se pare ca si in ziua de astazi ar fi destul de greu chiar daca avem modalitati moderne de constructie.

Credit foto: Calin Stan, www.CalinStan.com

Cele mai importante Manastiri de la Meteora sunt:

Manastirea Meteora Mare – Metamorfosis

manastirile-de-la-meteora-manastirea-meteora-mare

Este cea mai mare dintre Manastirile Meteorei. Biserica “Katholikon” care face parte din aceasta manastire a fost ridicata la mijlocul secolului al XIV-lea si decorata in 1483 și 1552. Vechea manastire este folosita astazi ca muzeu. Manastirea se afla la 613 m inaltime de la nivelul marii si 400 m de la nivelul la care este centrul orasului Kalambaka, iar stanca pe care se afla aceasta este cea mai inalta stanca din Meteore.

Program vizitare: Miercuri – Luni: 9:00 – 13:00; 15:00 – 18:00. Martea este inchis

Manastirea Varlaam

manastirile-de-la-meteora-manastirea-varlaam

Manastirea Varlaam este a doua ca marime si a fost construita in anii 1541 – 1542 si decorata in 1548. Program vizitare: Sambata – joi: 9:00 – 13:00; 15:30 – 18:00. Vinerea este inchis.

Manastirea Rousanou (Russanu)

manastirile-de-la-meteora-manastirea-rousanou

Manastirea Rousanou a fost fondata la mijlocul secolului al XVI-lea. Program vizitare: zilnic 9:00 – 13:00 ; 15:00 – 18:00

Manastirea Sfantul Nicolae Anapavsas

manastirile-de-la-meteora-manastirea-sfantul-nicolae-anapavsas

Este prima pe care o intalnesti in drumul tau dinspre Kastraki spre Meteora si a fost construita in secolul al XVI-lea. Program vizitare: zilnic 9:00 – 13:00 ; 15:00 – 18:00

Manastirea Sfantul Stefan

manastirile-de-la-meteora-manastirea-sfantul-stefan

Este una din cele mai accesibile manastiri in sensul ca nu se urca atat de multe scari pentru a ajunge la ea ca la celelalte Manastiri ale Meteorei. Manastirea a fost construitain secolul al XVI-lea. Program vizitare: Marti – Duminica: 8:00 – 12:00; 15:00 – 18:00. Lunea este inchis.

Manastirea Sfanta Treime

manastirile-de-la-meteora-manastirea-sfanta-treime

Este cel mai greu accesibila dintre toate Manastirile Meteorei in sensul ca ai mai mult de parcurs pe jos pentru a ajunge la ea. Daca ai timp de petrecut aici, merita sa faci drumul. Program vizitare: zilnic 09:00 -18:00

Cu drag, al tau Greek Explorer

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.