Meteora – Taramul suspendat intre cer si pamant
Fotografie realizata de Carmina Nitescu – TravelWithaSmile.net
Articolul de mai jos este creat de Carmen Olteanu, draga mea calatoare pe care am cunoscut-o in primul tur #GreekExplorer, tur pe care l-am facut in 2015. Se pare ca cel mai mult i-a placut la Meteora si uite ce a scris despre acest taram de basm.
A doua zi de #GreekExplorer ne-a purtat pasii catre un taram inconjurat nu de legende, asa cum te astepti pe pamant elen, ci de spiritualitate crestina: Meteora. Pana la contactul cu manastirile care au portile deschise pentru turisti si credinciosi, peisajul natural este cel care iti taie respiratia. Parca vechi de cand lumea, stancile care strapung cerul ofera un spectacol coplesitor si prima senzatie pe care ti-o ofera este sa te simti neputincios in fata fortei naturii, forta care nu se manifesta intotdeauna violent, ci metodic, nepasatoare in fata istoriei umane. Chiar si asa, oamenii au cucerit treptat taramul de poveste de la Meteora.
Primii pustini au venit aici in jurul secolelor IX –X si au trait initial in grote sapate in stanca, deasupra pamantului. De altfel, urmele locuirii lor in astfel de locasuri se vad inca si si-au pus amprenta asupra comunitatii actuale. Un obicei al locului spune ca, atunci cand o ruda este grav bolnava, hainele sale trebuie urcate de catre alpinistii locali catre una dintre pesterile in care se afla o icoana cu puteri vindecatoare iar persoana isi va recapata sanatatea.
Din punct de vedere etimologic, Meteora se traduce prin „suspendat in ceruri” si cu siguranta aceasta este senzatia nepamanteana care te incearca atunci cand pasesti pentru prima data sau pentru mia oara pe acest taram atat de vechi, atat de coplesitor, incat ai putea crede ca aici, si nu in alta parte este marginea si leaganul lumii.
Sculptate de mana timpului, stancile de la Meteora ofera un peisaj pe cat de straniu, pe atat de frumos. Din punct de vedere stiintific, Meteora este un fenomen absolut unic in lume, format dupa separarea muntilor Olimp si Ossa si apoi sapat de apa si vanturi pana la forma pe care o cunoastem astazi.
Din punct de vedere cultural, Meteora este al doilea cel mai important complex de manastiri din Grecia, dupa muntele Athos. Diferenta este ca aici poate pasi oricine, oricand, indiferent de gen, nu doar pentru a se bucura de peisajul desprins din alta lume, ci si de bogatia spirituala si caldura sufleteasca a calugarilor si calugaritelor de aici.
Pe pilonii izolati de gresie sunt construite nu mai putin de 24 de manastiri, cateva aflate astazi in ruina. Altele, ca Merele Meteor, Varlaam, Rusanou au portile deschise pentru credinciosi si turisti.
Indiferent de motivul care mana pasii calatorului, Meteora este o experienta care trebuie traita cu sufletul. Fie pentru mangaierea unui alean, fie in cautarea de peisaje unice, inima sapata in stanci a Greciei merita vizitata macar o data in viata.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.