Olive Press Museum – Aristeon
Una din cele mai interesante vizite pe care le-am facut in Grecia a fost in zona Lithakia la fabrica de ulei de masline Aristeon. Aflata in insula Zakynthos, Aristeon este cea mai cunoscuta fabrica de ulei de masline din zona si detine si un mic muzeu al preselor de ulei.
Fabrica de ulei de masline Aristeon si Muzeul preselor de ulei
Muzeul se afla in curtea fabricii si te intampina imediat ce ai intrat in curte pentru ca de-a lungul cladirii principale sunt asezate prese de ulei ce au fost folosite inca din secolul al XVIII-lea. Una din ele arata asa:
Activitatea fabricii Aristeon a inceput in 1850 cu presa traditionala cu tractiune animala (parti ale careia se pastreaza pana astazi), apoi trece la presa metalica si, mai tarziu, la cea hidraulica. Tehnologia s-a dezvoltat intre timp si nevoia de creare a unei prese moderne i-a condus pe proprietari in 2008, la infiintarea unei unitati moderne de procesare eco a maslinelor. Presa folosita in prezent aplica un sistem de management al sigurantei alimentului ISO 22000:2005 certificat de TUV AUSTRIA HELLAS si toate fazele de productie sunt controlate de catre Institutul pentru controlul si certificarea produselor bio-organice „DIO”.
Odata intrat in curtea fabricii m-a intampinat cineva din partea fabricii si s-a oferit sa imi povesteasca putin despre procesul prin care trec maslinele de la cules pana cand sunt transformate in ulei.
Am aflat astfel ca in insula Zakynthos cresc in principal 2 soiuri de masline dintre care “Dopia” este cel mai vechi si mai apreciat si totodata ca cel mai vechi maslin de pe insula are peste 2000 ani si se afla in localitatea Exo Chora. In curtea muzeului exista un trunchi de maslin in varsta de numai 1500 de ani si este imens!
Trunchi de maslin in varsta de 1500 ani
Dar sa revin la producerea uleiului de masline. Am mai aflat ca pentru producerea unui litru de ulei sunt necesare 5 kg de masline si ca fabrica Aristeon colecteaza maslinele de la majoritatea localnicilor de pe insula pentru a le procesa. Aristeon percepe 10% ca si taxa din maslinele colectate iar restul este procesat pentru fiecare localnic in parte in tancuri separate. Ulterior localnicii decid ce fac cu uleiul produs: il pastreaza pentru uz personal, il vand catre alte fabrici sau catre Aristeon pentru a fi imbuteliat. Lucrurile se pare ca sunt foarte bine calculate aici si mi-a placut asta!
Culesul incepe undeva prin luna octombrie si se termina prin decembrie, in functie de soiul maslinelor si de ce doreste proprietarul sa faca cu acele masline. Apoi maslinele ajung la fabrica pentru a fi procesate si transformate in ulei de masline si uneori in sapun sau …combustibil (partea reziduala).
Fabrica Aristeon Fabrica Aristeon Fabrica Aristeon
Cel mai interesant lucru pe care l-am retinut de la aceasta fabrica a fost ca pentru productia de ulei de masline extravirgin mi s-a spus ca este necesar ca maslinele sa fie procesate fie in ziua in care au fost culese, fie cel tarziu in 3 zile de la acest moment. Uleiul rezultat are o aciditate maxima de 0,8% si de aceea este considerat “extravirgin”. La finalul vizitei mi-am propus sa imi notez in calendar lunile octombrie-decembrie pentru a vizita din nou fabrica. In acea perioada voi putea vedea efectic cum fac uleiul 🙂
Dupa turul scurt al fabricii am fost invitat la degustrae. Cum ce degustare? De ulei de masline, bineinteles!
Am incercat in primul rand uleiul extravirgin din cel mai vechi soi de masline produs pe insula, “Dopia” si uleiurile cu arome. Pot spune ca m-am indragostit de uleiul cu aroma de portocale si de oregano!
Degustarea a avut loc chiar in fabrica, in capatul in care exista si un mic magazin si am fost placut surprins sa vad ca gazdele s-au gandit la toate: uleiul de masline putea fi degustat cu paine de casa pentru a-si simti cu adevarat aroma!
Micul magazin al fabricii de ulei Aristeon
Asadar, cand ajungi in Zakynthos, merita sa dai o fuga pe la fabrica Aristeon. Gasesti aici adresa pe harta!
Sau, daca ti-am starnit curiozitatea si vrei sa incerci uleiurile de masline pana sa ajungi in Grecia afla ca la Oliva Shop (aici in Romania) gasesti o buna parte din produsele Aristeon.
Cu drag, al tau Greek Explorer!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.