Let’s travel together.

Paleos Panteleimonas si privelistea de la 700 m deasupra marii

Cand am ajuns prima data in Paleos Panteleimonas am simtit ca am ajuns in “vechea Grecie”.

Situat pe Riviera Olimpica la aproximativ 13 km de Leptokarya si 5 km de Castelul din Platamonas, satul Paleos Panteleimonas este unul dintre cele mai vechi stae grecesti iar astazi numara numai 17 locuitori permanenti. Vara insa, satul prinde viata datorita numerosilor vizitatori care vin sa admire marea de aici de sus. Satul se afla la aproximativ 700 m deasupra marii asa ca privelistea este cu adevarat extraordinar de frumoasa 🙂

paleos-panteleimonas-si-privelistea-de-la-700-m-deasupra-marii-1

Priveliste asupra marii din satul Paleos Panteleimonas, Grecia

Paleos Panteleimonas este un sat micut, bine pregatit din punct de vedere turistic cu un centru bine pus la punct cu cateva terase si restaurante locale si cu locuri de cazare amenajate in case (din cate am observat aici nu gasesti hoteluri, majoritatea posibilitatilor de cazare aflandu-se in Neos Panteleimonas aflat la 6 km distanta sau chiar in Leptokarya).

Unitate de cazare in paleos Panteleimonas

Este cel mai cochet sat pe care l-am vazut vreodata si concureaza cu “Theologos” din Thassos la acest capitol (promit sa revin cu un articol dedicat acestuia). Principala activitate economica de aici pare a fi  turismul si vanzarea de produse locale – gemuri, siropuri, uleiuri parfumate, produse din lemn de maslin. Dupa cum spuneam, numai 17 dintre locuitorii satului locuiesc aici pe tot parcursul anului, restul preferand sa stea in sezonul rece in casele pe care le detin in satul aflat mai jos, spre mare, Neos Panteleimonas.

paleos-panteleimonas-si-privelistea-de-la-700-m-deasupra-marii-2

Produse traditionale in Paleos Panteleimonas

Daca iti plac plimbarile in care sa “te pierzi” pe stradutele pietruite ale satului afla ca in Paleos Panteleimonas te poti plimba linistit. Oricat de mult “te-ai pierde”, toate stradutele duc intr-un singur loc: in piata centrala. Aceasta este usor de recunoscut pentru ca aici se afla biserica iar aceasta este inconjurata de cateva taverne.

Biserica din Piata Centrala, Paleos Panteleimonas

paleos-panteleimonas-si-privelistea-de-la-700-m-deasupra-marii-3

Aici este mai mereu activitate, chiar si in perioada de “siesta“, atat de specifica grecilor (am intalnit-o in absolut fiecare sat, oras, insula sau zona continentala vizitata in Grecia!).

Daca nu stiai, “Siesta” are loc in fiecare zi intre orele 13 si 17 si in acest interval toti grecii se odinesc si rareori ii vezi pe afara. Chiar si magazinele si unele taverne/restaurante pot fi inchise in aceasta perioada a zilei. Cum “siesta” face parte din cultura grecilor, aceasta nu lipseste nici din Paleos Panteleimonas.

La prima vizita pe care i-am facut-o acestui satuc cochet am prins chiar perioada aceasta de sista insa mie placandu-mi linistea a fost o dupa amiaza tihnita. De atunci si pana in prezent am ajuns aici de 3 ori si, chiar daca am mers la ore si in perioade diferite, tihna pe care am simtit-o inca de prima data a fost prezenta mereu. M-am bucurat de privelistea care m-a inconjurat: casele traditionale, vegetatia si peisajul monan – in departare se vede Muntele Olimp care, daca ajungi aici primavara, il vei recunoaste usor datorita zapezii care insa ii acopera varful.

paleos-panteleimonas-si-privelistea-de-la-700-m-deasupra-marii-4

Asadar cand mergi in Grecia continentala recomand cu drag sa te abati din drumul tau pentru a savura macar o dupa amiaza aici in satul de sus, Paleos Panteleimonas!

Cu drag, al tau Greek Explorer

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.