Zakynthos: fa cunostinta cu broscuta Caretta Caretta
Stiai ca una din atractiile principale ale Insulei Zakynthos sunt broscutele testoase Caretta-Caretta care se intorc aici in fiecare vara pentru a-si depune ouale?
“Broscute” este putin spus pentru ca la varsta adulta o Caretta-Caretta masoara aproape 3 metri lungime, are pana la 180 km si arata cam asa. 🙂
Broasca Caretta-Caretta. Credit Foto: CalinStan.com
Se spune ca de sute de ani broscutele revin in acelasi loc unde s-au nascut pentru a depune ouale, adica aici, in sudul insulei Zakynthos, iar lunile in care este cel mai probabil sa poti vedea broscute abia iesite din ou in Zakynthos sunt iunie-august.
Astazi specia de broaste testoase “Caretta-Caretta” (sau “loggerhead sea turtle”) este o specie pe cale de disparitie iar zona Golfului Laganas din Zakynthos este declarata Parc National (National Marine Park of Zakynthos). In plus, in Zakynthos exista “Asociatia pentru protectia broscutelor Caretta-Caretta” si, daca ajungi in zona de sud a insulei va fi imposibil sa nu te intalnesti cu reprezentantii acesteia.
In zona golfului Laganas, mai exact in dreptul localitatii Kalamaki si pe Dafni Beach se gasesc am de an cele mai multe cuiburi cu oua. Broastele Caretta-Caretta vin pe aceste plaje in cursul noptii si sapa cate un cuib la aproximativ 50 cm in nisip unde isi depun apoi ouale (un cuib are in jur de 100 de oua). Cuibul este acoperit cu nisip la loc iar dupa aproximativ 60 de zile micutele broscute ies din oua si isi fac drum catre mare (de obicei acest prim drum al broscutelor catre apa se face in cursul noptii).
Daca ajungi in aceasta zona a insulei Zakynthos iti va fi usor sa recunosti cuiburile broscutelor pentru ca ele sunt semnalizate precum poti vedea in fotografiile de mai jos. Este important de stiut ca nu trebuie sa calci pe aceste cuiburi iar in cazul in care ajungi aici in luna august – cand probabilitatea de a te intalni cu cele mai multe cuiburi este cea mai mare – sa iei in calcul si alte tipuri de semnalizare a cuiburilor. Uneori celor care se ocupa de semnalizarea acestor cuiburi li se termina “cosuletele” de lemn(le poti vedea mai jos) si semnalizeaza locul cu diferite crengute obisnuite.
Cuib de broasca Caretta-Caretta
Dafni Beach acoperita de cuiburile broscutelor Caretta – Caretta
Mai mult, in locurile in care se gasesc cuiburi cu oua nu vei gasi niciodata sezlonguri si nici umbrele de plaja (pentru a nu exista accidente). Pe langa asta, seara dupa apus si dimineata pana dupa rasarit plajele pe care se afla cele mai multe cuiburi se inchid publicului, permitand astfel atat broscutelor mici sa iasa in voie, precum si broastelor adulte sa vina sa isi depuna ouale.
Ceea ce mi s-a parut interesant si pana cand am ajuns aici in Zakynthos nu am stiut, este ca pe plajele pe care se afla cuiburi de Caretta-Caretta nu exista lumini aprinse pe parcursul noptii. Lumina puternica este un factor perturbator pentru broastele Caretta-Caretta adulte, insa pentru brocutele abia iesite din ou sunt un real pericol – ele ar trebui sa se ghideze dupa lumina lunii pentru a ajunge in mare, insa daca intre timp dau peste alt tip de lumina puternica acestea s-ar putea duce in acea directie si ar fi fatal pentru ele. Din acest motiv Asociatia care se ocupa de Caretta-Caretta are grija ca plajele sa fie cat mai potrivit amenajate pentru a le face pe broscute sa se simta in siguranta atunci cand sunt la mal.
“National Marine Park of Zakynthos” este singurul de acest fel din zona Marii mediterane si a fost fondat in 1999 pentru protectia ecosistemului si a broscutelor Caretta Caretta. Parcul National se intinde pe toata zona Golfului Laganas plus zona insulitelor Marathonisi si Pelouzo. In fiecare an aici se formeaza in jur de 1300 de cuiburi, iar Grecia a adoptat legi pentru protectia acestora.
Daca ajungi in Zakynthos si nu reusesti totusi sa vezi o broscuta Caretta Caretta in mare sau pe plaja, afla ca pe insula exista “Zakynthos Sea Turtle Rescue Center” in Gerakas, loc in care exista oameni special pregatiti pentru a avea grija de broscutele testoase. Centrul este dedicat salvarii broscutelor ranite dar si tinerii sub observatie a cuiburilor aflate pe insula si a fost fondat in 1991 de catre un localnic. Eu am ajuns aici in vara lui 2015 si am avut placuta surpriza sa aflu ca in acel moment pe insula nu existau broscute testoase ranite ci doar cuiburi din care incepusera sa iasa micutii inotatori (vezi imaginea de mai jos).
Lista plajelor pe care exista cuiburi de Caretta Caretta si numarul brosuctelor iesite din oua.
Cu drag, al tau Greek Explorer
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.